Θάνος / Ζαχαρούλα Κουκουλίτσιου & Συνεργάτες Ι.Κ.Ε.

 

ΕΝΦΙΑ: Πόση έκπτωση θα κερδίσουν όσοι ασφαλίσουν το σπίτι τους φέτος

Αγαπητοί συνεργάτες ,

Δυστυχώς κ το λέω με επαγγελματική τεκμηρίωση , χρόνια τώρα , κάθε νέο μέτρο που εφαρμόζεται στα μισά του χρόνου,  φέρνει φόρο – ελαφρύνσεις αλλά κ ….αδικίες.

Μόνο τα φυσικά πρόσωπα που ασφάλισαν την κατοικία τους για όλο το 2023 θα δουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024 να μειώνεται κατά 10% και μόνο στο συγκεκριμένο ακίνητο (όχι, δηλαδή, το σύνολο της περιουσίας που «πιάνει» ο φόρος).

Όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει από το 2024 για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες θα είναι αναλογική. Δηλαδή η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία με ελάχιστη προϋπόθεση τους 3 μήνες ασφάλισης 

Πρακτικά δηλαδή:

Ασφάλιση για 12 μήνες φέρνει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Ασφάλιση για 9 μήνες φέρνει έκπτωση 7,5% στον ΕΝΦΙΑ

Ασφάλιση για 3 μήνες φέρνει έκπτωση 2,5% στον ΕΝΦΙΑ

Ασφάλιση για 2 μήνες δεν επιφέρει καμιά μείωση στον ΕΝΦΙΑ

 

Για παράδειγμα,

στην περίπτωση, που κάποιος φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρω εάν έχει εξάμηνη. Εφόσον κάποιος έχει για παράδειγμα τρεις κατοικίες για τις οποίες πληρώνει ΕΝΦΙΑ, για το πρώτο ακίνητο 300 ευρώ το δεύτερο ακίνητο 250 ευρώ και το τρίτο ακίνητο 150 ευρώ θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ εφόσον ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο. Εφόσον ασφαλίσει μόνο το πρώτο (ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ) η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ.

Η δαπάνη ασφάλισης όπως υποστηρίζουν ασφαλιστικοί σύμβουλοι ,  κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ, ενώ προφανώς όσοι επιθυμούν μπορούν να προβούν σε ακόμα μεγαλύτερες καλύψεις.

Προσοχή ομως:

Η ασφάλιση θα πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ και οχι σε κάποιος μέρος μόνο. Θα λαμβάνονται υπόψιν δηλαδή οι «φορολογήσιμες» επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να «εναρμονιστεί» και με την δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές.

Η έκπτωση θα «πιάνει» τόσο τον κύριο φόρο όσο και το λεγόμενο συμπληρωματικό.

Με τον όρο «συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ» οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρονται στις δύο νέες μορφές προσαύξησης του κύριου φόρου και συγκεκριμένα:

– Προσαύξηση επί του βασικού φόρου από 0,20% έως και 1,00% επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα για κάθε ακίνητο αντικειμενικής αξίας άνω των €400.000, αν η συνολική περιουσία του φορολογούμενου υπερβαίνει τις €300.000.

– Προσαύξηση επί του συνολικού φόρου από +5 έως και +20% για περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των €500.000.

Είναι, δε, πολύ πιθανό να καθοριστεί και ελάχιστο ύψος ασφάλιστρου για να αποφευχθούν φαινόμενα με βίλες που θα ασφαλίζονται «εικονικά» για ψίχουλα προκειμένου να πάρουν την έκπτωση στον υψηλό ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν.

 

Ειλικρινά εύχομαι όταν θα δούμε την διευκρινιστική εγκύκλιο ,  η αδικία αυτή – η με τον μήνα έκπτωση δηλαδή – να έχει … εξαφανισθεί.

Θάνος Ι. Κουκουλίτσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου ( κτήριο πλατεία)
4ος όροφος, γραφείο Δ1
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣSocial links
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
(+30) - 694 4748793
(+30) - 694 8380239
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου (Κτήριο Πλατεία)
GET IN TOUCHΚοινωνικοί σύνδεσμοι
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Created by Pasteque.

Copyright by ΘΑΝΟΣ Ι.ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. All rights reserved.