Θάνος / Ζαχαρούλα Κουκουλίτσιου & Συνεργάτες Ι.Κ.Ε.

 

Ο δύσκολος φορολογικός Ιούλιος

Αγαπητοί συνεργάτες ,

στο τέλος κ αυτής της δύσκολης εβδομάδας – μέχρι κ την επόμενη – για να χρησιμοποιήσω μια απίστευτη ατάκα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΛΗ μετα τον ημιτελικό με την Γιουγκοσλαβία το 1987 ,

διαπιστώνω ότι μεγάλη “Ανάσα” στην αγορά και δη στις 700.000 επιχειρήσεις έδωσε η νέα παράταση στην προθεσμία για την εφάπαξ ή με 96 δόσεις καταβολή της οφειλής από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η αποπληρωμή της θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου, επισημαίνοντας πως οι σχετικές ΚΥΑ θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες.

Όμως όπως όλα δείχνουν ο Ιούλιος  θα είναι ένας δριμύς μήνας για επιχειρήσεις κ  επαγγελματίες, καθώς θα έχουν αρκετές υποχρεώσεις προς την Εφορία:

  • ΕΝΦΙΑ,
  • δόση φόρου εισοδήματος,
  • δόση ΦΠΑ και
  • δόση (ή εφάπαξ καταβολή) επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Ανάρτηση εκκαθαριστικών

Στόχος της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι να έχει αναρτήσει τις επόμενες μέρες και το πιθανότερο αρχές Ιουνίου τα εκκαθαριστικά με τα ακριβή ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν (myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή»).

Οι επιχειρηματίες που έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να επιστρέψουν ποσό, το οποίο θα είναι κουρεμένο κατά 50%, 66% ή 75%, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2020.

Θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα προχωρήσει σε εφάπαξ καταβολή στο τέλος Ιουλίου με έκπτωση 15% ή σε 96 άτοκες δόσεις. Σημειώνεται ότι οι δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ δεν έχει καθοριστεί το ελάχιστο ποσό, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Η έκπτωση (15%) είναι ελκυστική, ωστόσο σημαντικό δέλεαρ είναι για καθε επιχειρηματία αντί να εκταμιεύσει ένα ποσό χιλιάδων ευρώ προς το Δημόσιο, να προτιμήσει τις άτοκες δόσεις σε διάστημα 8 ετών.

Οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις έλαβαν ως επιστρεπτέα προκαταβολή – από τους επτά κύκλους που άνοιξαν το 2020 και το 2021 – συνολικό ποσό 8,3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο θα είναι 2,3 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι «χαρίζονται» ποσά 6 δισ. ευρώ.

Τα ποσά που επιστρέφονται

Τα ποσά θα είναι υπολογισμένα με έκπτωση, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που έχει υποστεί η επιχείρηση κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ειδικότερα, oι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.

Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Καλό   Σ/Κ σε όλους μας..

Θάνος Ι. Κουκουλίτσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου ( κτήριο πλατεία)
4ος όροφος, γραφείο Δ1
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣSocial links
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
(+30) - 694 4748793
(+30) - 694 8380239
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου (Κτήριο Πλατεία)
GET IN TOUCHΚοινωνικοί σύνδεσμοι
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Created by Pasteque.

Copyright by ΘΑΝΟΣ Ι.ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. All rights reserved.