Θάνος / Ζαχαρούλα Κουκουλίτσιου & Συνεργάτες Ι.Κ.Ε.

 

Πάει πίσω η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Αγαπητοί συνεργάτες ,

Επειδή ο χρόνος δεν επαρκεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσαρμογής των συστημάτων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, η υποχρεωτική διασύνδεση για 500.000 επιχειρήσεις καθυστερεί και μετατίθεται, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, για ένα εξάμηνο με στόχο να ισχύσει από την 1-6-2023, ενώ έως το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχουν διασυνδεθεί και οι λοιποί φορολογικοί μηχανισμοί.

To νέο χρονοδιάγραμμα

Oι κρίσιμες ημερομηνίες για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS και φορολογικούς μηχανισμούς είναι:

Μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα εκδοθεί η απόφαση για την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας των λοιπών Φ.Η.Μ. ώστε να λειτουργούν κι αυτοί ως μηχανισμοί «κλειστού τύπου» όπως οι φορολογικές ταμειακές μηχανές -και να μην είναι δυνατή καμία παρέμβαση για την παραποίηση των δεδομένων των αποδείξεων που εκδίδονται στους καταναλωτές.

Από τις 10-1-2023 έως τις 31-3-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα vouchers προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους

Από την 1-4-2023 έως τις 31-5-2023 σχεδιάζεται η διασύνδεση των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα vouchers.

Από την 1-6-2023 μέχρι τις 31-8-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς  θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να λάβουν vouchers προκειμένου να αντικαταστήσουν τους μηχανισμούς με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS.

Από την 1-9-2023 έως τις 30-11-2023 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των λοιπών Φ.Η.Μ. με τα POS.

Στοιχεία σε πραγματικό χρόνο

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις αποδείξεις που «κόβουν» τα καταστήματα.

Με τη σύζευξη, διασφαλίζεται ότι μια πληρωμή που γίνεται μέσω POS θα καταγράφεται στη μνήμη της ταμειακής μηχανής, αλλά και ταυτόχρονα θα πιστώνεται συγκεκριμένος λογαριασμός του επιχειρηματία, ο οποίος θα είναι από πριν δηλωμένος στην εφορία.

Με το νέο σύστημα, η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS, ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά όχι τον τρόπο πληρωμής (με μετρητά ή χρήση κάρτας).

Η διασύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για τις πωλήσεις αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες η επιχειρήσεις και έτσι να προσδιορίζουν το ύψος του τζίρου και κατά συνέπεια το φορολογητέο εισόδημα και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, η διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τα POS αποσκοπεί στη διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Η υποχρέωση της διασύνδεσης, αφορά στις επιχειρήσεις που εκδίδουν λογιστικά στοιχεία μέσω Φ.Η.Μ. και ταυτόχρονα έχουν την υποχρέωση χρήσης EFT POS.

 

Θάνος Ι. Κουκουλίτσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου ( κτήριο πλατεία)
4ος όροφος, γραφείο Δ1
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣSocial links
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
(+30) - 694 4748793
(+30) - 694 8380239
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου (Κτήριο Πλατεία)
GET IN TOUCHΚοινωνικοί σύνδεσμοι
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Created by Pasteque.

Copyright by ΘΑΝΟΣ Ι.ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. All rights reserved.