Θάνος / Ζαχαρούλα Κουκουλίτσιου & Συνεργάτες Ι.Κ.Ε.

 

Ποιους θα κυνηγήσει η εφορία το 2024 – Οι νέοι στόχοι και ποιοι θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα

Αγαπητοί συνεργάτες ,

Μπαράζ φορο-ελέγχων και διασταυρώσεων δρομολογεί η ΑΑΔΕ για το 2024 με τον ελεγκτικό μηχανισμό να επικεντρώνεται σε νέους στόχους, υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας και σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.

Περίπου 20.000 φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και την ίδια ώρα εμφανίζονται αυξημένες  καταναλωτικές δαπάνες , ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb, αγοραστές ακινήτων με μετρητά και επιχειρήσεις στις οποίες επεκτείνεται η χρήση POS αποτελούν του νέους ελεγκτικούς στόχους της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης το επόμενο έτος θα διενεργηθούν περισσότεροι από 43.000 έλεγχοι με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ενός αυτοματοποιημένου μοντέλου τελικής μοριοδότησης και με τη συνδρομή νέων ηλεκτρονικών εργαλείων με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος.

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων για το 2024 βρίσκονται:

– Οι αγορές ακινήτων με μετρητά. Θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράσθηκαν ακίνητα με μετρητά δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές. Σε περίπτωση που τα χρήματα δεν προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη προέλευση τους θα χρεωθούν με έξτρα φόρο 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

– Αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές. Στόχος είναι να εντοπιστούν «τριγωνικές» μεταβιβάσεις ακινήτων και χρημάτων όπως για παράδειγμα περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον γονέα του και ο γονέας στη συνέχεια έδωσε με γονική παροχή τα χρήματα στο άλλο του παιδί.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα λάβει από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023. Έτσι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές και θα μπορεί μέσω εξπρές διασταυρώσεων να εντοπίζει περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία των ακινήτων και τη διάρκεια της εκμίσθωσης. Επισημαίνεται ότι το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ ανέρχεται ανά φορολογικό έτος στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.

Επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα. Στις αρχές Ιανουαρίου περίπου 20.000 επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ αλλά οι καταναλωτικές τους δαπάνες κυμαίνονται από 30.000 έως και 200.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν κλήσεις για έλεγχο από την ΑΑΔΕ.

Εγκατάσταση POS. Σε όσους διαπιστωθεί ότι δεν εγκατέστησαν ενώ  είχαν την υποχρέωση  POS  και παράλληλα  δεν έχουν δηλώσει τον λογαριασμό τους στην ΑΑΔΕ

Θάνος Ι. Κουκουλίτσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου ( κτήριο πλατεία)
4ος όροφος, γραφείο Δ1
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣSocial links
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
(+30) - 694 4748793
(+30) - 694 8380239
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου (Κτήριο Πλατεία)
GET IN TOUCHΚοινωνικοί σύνδεσμοι
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Created by Pasteque.

Copyright by ΘΑΝΟΣ Ι.ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. All rights reserved.