Θάνος / Ζαχαρούλα Κουκουλίτσιου & Συνεργάτες Ι.Κ.Ε.

 

Ταμειακές – Φορολογικοί μηχανισμοί – POS

22 Φεβρουαρίου, 2024by Θάνος Ι. Κουκουλίτσιος0

Αγαπητοί συνεργάτες ,

Επειδή υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση – η οποία πολλές φορές διακινείται σκοπίμως  από τις εταιρείες πληροφορικής- σας διευκρινίζω με την μορφή ερωτήσεων -απαντήσεων τι ισχύει :

 Ποιους αφορά η υποχρέωση της διασύνδεσης POS με τα ταμειακά συστήματα έως τις 29/2/2024;

Η υποχρέωση της διασύνδεσης POS αφορά όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ταμειακή μηχανή για την έκδοση των παραστατικών τους.

Εκδίδω τιμολόγια χονδρικής με εφαρμογή και παράλληλα διαθέτω υπηρεσίες παρόχου Ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Πρέπει να ξεκινήσω τη διασύνδεση με το POS; Εάν ναι, ποια είναι η ημερομηνία υποχρεωτικής διασύνδεσης;

Προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτική η διασύνδεση POS με ERP που εκδίδουν παραστατικά μέσω παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης. Αναμένεται νέα ενημέρωση από την ΑΑΔΕ.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή έχουν βγει προδιαγραφές και απαίτηση διασύνδεσης των παραδοσιακών ταμειακών μηχανών και παραδοσιακών φορολογικών μηχανισμών με συστήματα POS για την χρέωση κάρτας με κλειδωμένο ποσό.
Όσοι διαθέτετε παραδοσιακές ταμειακές μηχανές και φορολογικούς μηχανισμούς θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον μηχανογράφο σας καθώς και τον προμηθευτή του POS σας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Η συγκεκριμένη απαίτηση θα εφαρμοστεί τόσο και στα Cloud ERP (εκτός τα επαγγέλματα που με βάση το ΚΑΔ τους εκδίδουν μη θεωρημενες ΑΛΠ) όσο και στις υπηρεσίες παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης (ERP και CLOUD Ταμειακής) μόλις οριστικοποιηθούν και υλοποιηθούν οι προδιαγραφές διασύνδεσης των συστημάτων POS από τους παρόχους POS.

Όλοι οι κατασκευαστές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους συσκευών POS με σκοπό να υποστηρίξουν στις λύσεις τους και σε υπηρεσίες παρόχου όσα περισσότερα συστήματα χρέωσης είναι δυνατόν.

Έχω φορολογικό μηχανισμό συνδεδεμένο με εφαρμογή. Τι πρέπει να κάνω;

Οι φορολογικοί μηχανισμοί (ΕΑΦΔΣΣ) πρέπει να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν έως 29/2/2024, με ΦΗΜΑΣ* ή με Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Για την ενεργοποίηση παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την επισυναπτόμενη φόρμα.

*(ΦΗΜΑΣ = Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί Άθροισης και Σήμανσης)

Εκδίδω παραστατικά μέσα από εφαρμογή χωρίς Φορολογικό μηχανισμό και Πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Τι χρειάζεται να κάνω;

Η έκδοση παραστατικών που αφορούν την λιανική πώληση πρέπει να έχουν είτε Πάροχο Ηλεκτρονικής τιμολόγησης είτε ΦΗΜΑΣ*, εκτός από τις περιπτώσεις που καλύπτονται από την ΠΟΛ.1002/31.12.2014.

Η έκδοση παραστατικών χονδρικής πώλησης δεν χρήζει Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού.

Για την ενεργοποίηση παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την επισυναπτόμενη φόρμα.
*(ΦΗΜΑΣ = Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί Άθροισης και Σήμανσης)

Εκδίδω παραστατικά μέσα από εφαρμογή προς Δημόσιο.

Η έκδοση παραστατικών που αφορούν το πλαίσιο Δημόσιων Συμβάσεων πρέπει να έχουν Πάροχο Ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Σε τέτοια περίπτωση όλα τα παραστατικά θα πρέπει να εκδίδονται μέσω Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

Είμαι επιχείρηση κλάδου εστίασης, πρέπει να αντικαταστήσω την ταμειακή με ΦΗΜΑΣ εστίασης. Υποχρεούμαι σε σύνδεση υφιστάμενης ταμειακής με POS μέχρι 29/02;

Η υποχρέωση ισχύει κανονικά για την διασύνδεση έως και 29/02. (Σε αναμονή εξελίξεων και αλλαγής προθεσμίας)

Και ναι, η διαδικασία θα γίνει εκ νέου όταν θα αλλάξει το συστημα της ταμειακής.

ΦΗΜΑΣ εστίασης ακόμη δεν υπάρχουν στην αγορά. Είναι σε εξέλιξη το έργο.

Διαθέτω επιχείρηση. Πού μπορώ να απευθυνθώ για θέματα που αφορούν στο Μητρώο POS;

Χρήσιμες πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.
Μπορείτε να υποβάλλετε τα ερωτήματά σας προς το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ με τους παρακάτω τρόπους:
• Ηλεκτρονικά, μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE, στην πλατφόρμα Μητρώο & Επικοινωνία > Ερωτήματα προς ΑΑΔΕ > επιλέγοντας την κατηγορία Μητρώο – Διασύνδεση Μέσων Πληρωμών (EFT/POS) (για πιστοποιημένους από την ΑΑΔΕ χρήστες με κωδικούς Taxisnet) ή στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στο πεδίο Επικοινωνία > Ηλεκτρονικό ερώτημα > Φόρμα υποβολής ερωτήματος (για μη πιστοποιημένους χρήστες)
• Τηλεφωνικά στο 213 162 1000 σε εργάσιμες ημέρες, από τις 07:30 έως τις 17:00. Μόνο οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και οι Παρόχοι Μέσων Πληρωμών (NSPs) μπορούν να απευθύνονται στο email posregistry.support@aade.gr, σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο, το σταθερό ή/και το κινητό τους τηλέφωνο.

Για όσους χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές και καθώς θα υπάρξουν ανάγκες που δεν καλύπτουν τα συγκεκριμένα συστήματα (πχ Δελτία Διακίνησης) προτείνω την σταδιακή κατάργηση αυτών και χρήση μόνο εφαρμογής για το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για την εστίαση, περιμένω από εταιρείες παροχής λογισμικού για λύσεις που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες μηχανογράφησης και μαζί και την συνδεδεμένη παραγγελιοληψία. Η εστίαση χρειάζεται όπως και να έχει εφαρμογή καθώς κάνει χρήση δελτίων διακίνησης (πχ επιστροφές υλών και εμπορευμάτων), όπως και κάνει αγορές από μη υποκείμενους (τίτλους κτήσης για αγορές από αγρότες ειδικού καθεστώτος Α υλών) και άλλα.

Θάνος Ι. Κουκουλίτσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου ( κτήριο πλατεία)
4ος όροφος, γραφείο Δ1
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣSocial links
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
(+30) - 694 4748793
(+30) - 694 8380239
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου (Κτήριο Πλατεία)
GET IN TOUCHΚοινωνικοί σύνδεσμοι
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Created by Pasteque.

Copyright by ΘΑΝΟΣ Ι.ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. All rights reserved.