Αγαπητοί συνεργάτες ,
Μια σημαντική «ανάσα» για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους –φυσικά και νομικά πρόσωπα– που παλεύουν με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, αλλά επιδεικνύουν τη βούληση να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, έρχεται με μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με «ΕΓΚΥΡΕΣ» πληροφορίες του γραφείου μας ,
το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προωθεί μια κρίσιμη διάταξη, η οποία θα ενσωματωθεί στο επερχόμενο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά, βάζοντας ουσιαστικά «φρένο» στις ποινικές διώξεις για χρέη που εξυπηρετούνται κανονικά μέσω ρύθμισης:
όσο ο οφειλέτης παραμένει συνεπής και καταβάλλει κανονικά τις δόσεις της ρύθμισης στην οποία έχει ενταχθεί, η ποινική διαδικασία εναντίον του μπαίνει στον «πάγο». Η ποινική δίωξη, που ενεργοποιείται για χρέη άνω των 100.000 ευρώ μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από τη βεβαίωσή τους, αναστέλλεται.
Η αναστολή αυτή, όμως, δεν είναι λευκή επιταγή. Αν ο οφειλέτης «σπάσει» τη ρύθμιση και σταματήσει να πληρώνει, η διαδικασία επανεκκινείται αυτόματα και οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις –φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για χρέη άνω των 100.000 ευρώ και τριών ετών για χρέη άνω των 200.000 ευρώ– ενεργοποιούνται ξανά. Αντίθετα, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος καταφέρει να αποπληρώσει πλήρως το χρέος του μέσω της ρύθμισης, η ποινική δίωξη εξαλείφεται οριστικά, προσφέροντας μια καθαρή διέξοδο.
Ποιοι ωφελούνται
Η διάταξη έρχεται ουσιαστικά με… 35 χρόνια καθυστέρησης. Ένας παλιός νόμος (άρθρο 25 του ν.1882 του 1990) ορίζει ότι αν το χρέος μπει σε ρύθμιση αναστέλλεται η ποινική δίωξη. Δεν απέτρεπε όμως τις εφορίες, οι οποίες γνώριζαν ότι είναι σε ρύθμιση ο οφειλέτης, να μην παγώνουν τη διαδικασία. Τελικά οι οφειλέτες οδηγούνταν στα δικαστήρια, αλλά ζητούσαν βεβαίωση από τις εφορίες ότι είναι σε ρύθμιση που τηρείται και επιδεικνύοντάς της, οι φορολογούμενοι έπαιρναν αναβολή. Πρακτικά, οι εφορίες έστελναν καθημερινά μαζικά βεβαιώσεις ρυθμίσεων στα δικαστήρια, για να παίρνουν αναβολή οι υποθέσεις.
Η ταλαιπωρία αυτή αφορά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (τέλος Ιανουαρίου 2025), πάνω από 57.500 φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ποινικής δίωξης, καθώς οφείλουν πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας.