Αγαπητοί συνεργάτες ,
Όχι μόνο ήταν σωστές οι πληροφορίες του γραφείου μας , αλλά είναι ακόμη πιο «σκληρά» τα νέα φορολογικά μέτρα…
Όπως ανέφερε ο Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου
Το νέο αυτό τεκμήριο που εισάγεται είναι μαχητό και το ύψος του (10.920 ευρώ ετησίως) μπορεί να περιορίζεται για ατομικές επιχειρήσεις με λίγα έτη λειτουργίας και μπορεί ν’ αυξάνεται για τις ατομικές επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα χρόνια λειτουργίας, περισσότερους υπαλλήλους και τζίρο αρκετά μεγαλύτερο από το μέσο όρο του ΚΑΔ.
ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ
Καμία ατομική επιχ/ση ή ελευθ. επαγγελματίας δεν μπορεί να δηλώνει καθαρά κέρδη κάτω από 10.920 euro ετησίως (780,00 *14 μήνες που είναι το χαμηλότερο εισόδημα ανειδίκευτου εργαζομένου ) , αν αυτό συμβεί τότε θα πρέπει να το αποδείξει (αυτό σημαίνει μαχητό ) στον έλεγχο .επίσης αν έχει μια επιχείρηση πχ. τζίρο 60.000 που δηλώνει μηδενικά κέρδη και αμείβει υπάλληλο με 28.000 ευρώ, θα υπολογίζεται ο μισθός του υπαλλήλου δηλαδή οι 28.000 ευρώ. Δεν θα είναι αποδεκτό να φορολογείσαι με λιγότερο από τον υπάλληλό σου.
Για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελ. επαγγελματιών ο κος Θεοχάρης ανέφερε ότι, από το πεδίο εφαρμογής του εξαιρούνται οι αγρότες και οι αμειβόμενοι με «μπλοκάκι».
Η ελάχιστη αμοιβή για την εισφερόμενη εργασία του ελ. επαγγελματιών προσδιορίζεται από:
α) η ελάχιστη αμοιβή δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερου, μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού προσαυξημένου κατά 10% για κάθε τρία χρόνια εργασίας μετά τα τρία πρώτα έτη.
β) ανώτερο ετήσιο μισθό έως 30.000 που ο ελ. επαγγελματίας καταβάλει στο προσωπικό του.
Δύο προσαυξήσεις πάνω στην ελάχιστη αμοιβή σωρευτικά:
– 1η: Ποσό ίσο με 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας των υπαλλήλων που απασχολεί
– 2η: Ένας συντελεστής όταν ο ετήσιος τζίρος είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρο του ΚΑΔ. Ο συντελεστής αυτός είναι 35%, 70% και 100%.
Το ανώτατο ποσοστό του τεκμαρτού κέρδους που θα φορολογηθεί δεν θα ξεπερνάει τις 50.000 ευρώ.
Το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα αναπροσαρμόζεται όσο αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός.
Για τα τρία πρώτα έτη μετά την έναρξη επαγγέλματος δεν ισχύει το τεκμήριο, για το τέταρτο έτος παρέχεται έκπτωση 67% επί του τεκμηρίου, στο πέμπτο έτος έκπτωση 33% και στο έκτο το τεκμήριο ενεργοποιείται πλήρως.
Μειώνεται κατά 50% όταν ο ελ. επαγγελματίας έχει αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80% και όταν η ατομική επιχείρηση είναι σε οικισμό ή κοινότητα κάτω τω 500 κατοίκων ή νησί κάτω των 3.000 κατοίκων μειώνεται κατά 50%.
Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω της ελάχιστης αμοιβής και κάποιου μικρού περιθωρίου και θα εφαρμοστεί η μείωση 50% άμεσα. Για όσους δηλώνουν εισοδήματα κάτω από την ελάχιστη αμοιβή θα υπάρχει μικρότερη μείωση.
Κάποιος ο οποίος βρίσκεται στον έκτο χρόνο θα υπολογίζεται το τεκμαρτό στο κατώτατο των 10.920 ευρώ, από τον έβδομο χρόνο έχει +10%, από τον ενδέκατο χρόνο πάει στις 13.000 περίπου και από τον δέκατο τρίτο πάει στις 14.196 ευρώ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ:
Όταν υπάρχουν επιχειρήσεις που δηλώνουν σταθερά κ για πολλά χρόνια , είτε ζημιές είτε καθαρά κέρδη κατωτέρα του επιδόματος ανεργίας , είναι βέβαιο ότι θα έρθει ανάλογο μέτρο , κατ’ εμέ στην αρχική του φιλοσοφία , απολύτως δίκαιο κ σωστό.
Όμως ,
- Σύνταγμα Της Ελλάδος: Ο Κάθε πολίτης συνεισφέρει στο φόρο σύμφωνα με τις δυνάμεις του ….Ή κάνω λάθος…..
- Μου θυμίζει εκείνο τον ανεκδιήγητο υπουργό οικονομικών με τα αντικειμενικά κριτήρια ..Καθ κέρδος = Τ.Μ. εγκατάστασης χ Τιμή Ζώνης χ Συντελεστή εμπορικότητας χ συντελεστ ισογείου ή ορόφου χ κλπ και μια επιχείρηση εστίασης στην Θεσσαλία είχε τα ίδια κέρδη με ένα εστιατόριο στο Κολωνάκι !!!!!