Αγαπητοί συνεργάτες ,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι περισσότερες επιχειρήσεις , για την ομαλή λειτουργία τους έχουν ανάγκη ρευστότητα.
Η κύρια πηγή ρευστότητας είναι βεβαίως η έγκαιρη και ομαλή είσπραξη της αξίας των πωλήσεών της. Στην περίπτωση που η είσπραξη αυτή δεν πραγματοποιηθεί στον προγραμματισμένο χρόνο και με τον συμφωνημένο τρόπο, δημιουργεί έλλειμμα στην ρευστότητα, το οποίο η επιχείρηση θα κληθεί να καλύψει με κάποιον τρόπο, συνήθως με τραπεζικό δανεισμό .
Στη δύσκολη τρέχουσα οικονομική συγκυρία και με τις Τράπεζες να προβληματίζονται για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν με τα πρόσφατα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα ( δασμοί ΤΡΑΜΠ ) έχουν σχεδόν διακόψει την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, η αναζήτηση δανειακών κεφαλαίων για τη λειτουργία της επιχείρησης είναι δυσχερής και πάντοτε μετα από εξονυχιστικό έλεγχο.
Σας δίνω λοιπόν ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ που «τσεκάρουν» οι τράπεζες , πριν προχωρήσουν σε δανεισμό κάθε μορφής κ φυσικά είμαστε στην διάθεση σας για μια ολοκληρωμένη μελέτη – αίτημα :
Η τράπεζα πριν αποφασίσει οποιαδήποτε χορήγηση , κάνει την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας του πελάτη , που σημαίνει εκτίμηση ως προς το αν πρέπει να τον δανειοδοτήσει κ σε ποιο ύψος , η οποία γίνεται με βάση εάν αυτός παρέχει τα εχέγγυα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει σύμφωνα με τους ορούς του τραπεζικού δανείου.
Για την εκτίμηση αυτή , η τράπεζα λαμβάνει υπόψη τα κάτωθι :
- Περιουσιακή κατάσταση της επιχείρησης όπως φαίνεται από πρόσφατους ισολογισμούς κ ισοζυγία για τα Γ κατηγορίας , αλλά κ από τις φορολογικές δηλώσεις για τα β κατηγορίας και φυσικά το έντυπο ακίνητων Ε9 τόσο για την επιχείρηση όσο και των ιδιοκτητών – διαχειριστών.
- Η προσωπικότητα και η επιχειρηματική συμπεριφορά του επιχειρηματία
- Το παρελθόν της επιχείρησης στις συναλλαγές της (συνέπεια – ρευστότητα ) και κυρίως ελέγχεται μήπως η επιχείρηση στο παρελθόν είχε περιληφθεί σε «μαύρη λίστα» σφραγισμένων επιταγών ή διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών.
- Η προοπτική της επιχείρησης στο μέλλον.
Άλλα στοιχεία που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη είναι :
- Να μην έχει η επιχείρηση δυσμενή στοιχεία
- Εάν εμφανίζει καθυστερήσεις σε άλλες τράπεζες
- Το σύνολο των υποχρεώσεων να μην υπερβαίνει τις πωλήσεις
- Εάν εμφανίζει υψηλό ταμείο ( αν υπάρχει μεγάλο ταμείο σε επιχείρηση , δυο πράγματα συμβαίνουν : ή είναι «αέρας» – ψεύτικο δηλαδή , ή αν είναι πραγματικό να μπορεί να αποδειχτεί
Ποια είναι τα επιθυμητά οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης για την σύναψη συνεργασίας με τράπεζα :
- Ανοδική πορεία πωλήσεων κ κερδών
- Τα πάγια να μην υπερβαίνουν συνήθως το 50% του συνόλου του ενεργητικού
- Το κυκλοφορούν ενεργητικό να είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των υποχρεώσεων , άρα σε αυτήν την περίπτωση το κεφάλαιο κινήσεως είναι θετικό.
- Όταν υπάρχει αύξηση των πωλήσεων οι υποχρεώσεις να μην αυξάνονται ποσοστιαία περισσότερο από το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων
- Η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 3: 1
- Η μέση περίοδος είσπραξης των απαιτήσεων – εισπράξεις δηλαδή από πωλήσεις , να μην υπερβαίνει τις 150 ημέρες , διότι σε αντίθετη περίπτωση επιβαρύνεται η ρευστότητα.