Θάνος / Ζαχαρούλα Κουκουλίτσιου & Συνεργάτες Ι.Κ.Ε.

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – 2 σημεία που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από κάθε εργοδότη για την ορθή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

Αγαπητοί συνεργάτες ,

Όσο πλησιάζει η 1η Ιουλίου όπου θα έχουμε σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας Εργασίας  , από τα πολλά ερωτήματα που δέχομαι καθημερινά , ξεχωρίζω τα 2 κυριότερα :

1.ΟΡΦΑΝΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Τι συμβαίνει όταν απουσιάζει η σήμανση έναρξης ή λήξης στο σύστημα της κάρτας;

  • Για αυτούς τους εργαζόμενους ως έναρξη ή λήξη της απασχόλησης τεκμαίρεται το δηλωμένο ψηφιακό ωράριο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις συστηματικών τέτοιων παραλείψεων γίνεται επιτόπιος έλεγχος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος προστίμου.
  • Σε περίπτωση επιτόπιου ελέγχου αν βρεθεί εργαζόμενος χωρίς σήμανση κάρτας, το πρόστιμο ενδέχεται να φτάσει έως το ποσό των 10.500€.

Σχόλιο: Σε κάποιους ηλεκτρονικούς ελέγχους από τον Σ.ΕΠ.Ε. έχουν επιβληθεί πρόστιμα χωρίς επιτόπιο έλεγχο. Εδώ η θέση του Υπουργείου Εργασίας είναι διαφορετική, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή κάθε προστίμου αποτελεί η απόδειξη της παράβασης, κάτι το οποίο αποδεικνύεται μόνο σε επιτόπιο έλεγχο.

  1. ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΛΗΞΗΣ ΩΡΑΡΙΟΥ

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν προκύψει δεκάδες έλεγχοι από το Σ.ΕΠ.Ε., όπου «χρεώνονται» ως υπερεργασία οι μικρουπερβάσεις ωραρίων λόγω ολιγόλεπτης προγενέστερης εισόδου ή μεταγενέστερης εξόδου.

Με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται τα χτυπήματα εργαζομένων νωρίτερα από την ώρα έναρξης σύμφωνα με οδηγίες του Σ.ΕΠ.Ε.;

  • Θα πρέπει η ώρα σήμανσης της κάρτας να συμφωνεί με τη δηλωμένη ώρα έναρξης εργασίας και να καταγράφεται στην κάρτα ο πραγματικός χρόνος εργασίας.
  • Αν ο εργαζόμενος έρθει λίγο νωρίτερα από την ώρα ανάληψης εργασίας, η σήμανση της κάρτας ΠΡΕΠΕΙ να γίνει την ώρα έναρξης της απασχόλησης, όπως έχει δηλωθεί στην οργάνωση το χρόνου εργασίας. Είναι σαφές ότι, κατά τον χρόνο αυτό και μέχρι την σήμανση της κάρτας ο εργαζόμενος δεν πρέπει να απασχολείται.

Σχόλιο: Δεκάδες φορείς της αγοράς έχουν αιτηθεί προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να δοθεί μια πρακτική λύση στο μείζον αυτό θέμα, που αποτελεί μια συνηθισμένη καθημερινότητα στις επιχειρήσεις. Έτσι, εξετάζεται από το Υπουργείο να δοθεί ένα ελάχιστο διάστημα ανοχής (π.χ. 15 λεπτά – 30 λεπτά), όπου αυτός ο χρόνος να μην λογίζεται ως υπερεργασία, ιδίως όταν αυτός ο χρόνος απαιτείται για την προετοιμασίας ανάληψης ή αποχώρησης από την εργασία.

Ποιο είναι, όμως, το σημείο – κλειδί, που παρέχει διασφάλιση στον εργοδότη;

Το σημείο – κλειδί για την ορθή λειτουργία κάθε επιχείρησης, όσον αφορά την ψηφιακή κάρτα, αλλά και τα ψηφιακά ωράρια, υπερωρίες και άδειες, που συνήθως υποβάλλονται από τον λογιστή είναι η σύνδεση της εφαρμογής καταγραφής χρόνου της επιχείρησης με την εφαρμογή μισθοδοσίας (του λογιστή ή του εσωτερικού λογιστηρίου).

Έτσι, στο ερώτημα αν μπορεί να καλύψει την ψηφιακή κάρτα μια αυτόνομη εφαρμογή καταγραφής χρόνου εργασίας, η απάντηση είναι ΝΑΙ, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί ασφαλή και ενδεδειγμένη λύση.

  • Η αυτόνομη εφαρμογή δεν καλύπτει την Απολογιστική Δήλωση Ψηφιακού Ωραρίου, που είναι εξαιρετικά κρίσιμη ενέργεια για την διευκόλυνση του λογιστή και την ασφάλεια του εργοδότη, με δεδομένη την υποχρέωση αντιστοίχισης του Ψηφιακού Ωραρίου με την Ψηφιακή Κάρτα.
  • Η αυτόνομη εφαρμογή δεν αντλεί στοιχεία από την εφαρμογή μισθοδοσίας κι επομένως τα στοιχεία που δύναται να αντλήσει απευθείας από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για τα χτυπήματα της κάρτας μπορεί να είναι ελλιπή. Π.χ. σε σπαστό ωράριο το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ αποθηκεύει μόνο την τελευταία είσοδο και την τελευταία έξοδο του εργαζομένου. Επίσης, σημειώνεται ότι, δεν υπάρχει καμία πιστοποιημένη διαδικασία αυτόματης διασύνδεσης με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, καθώς δεν παρέχεται API.
  • Δεν μπορεί να προκύψει αυτοματοποιημένη διαδικασία ορθού και σύννομου υπολογισμού μισθοδοσίας, καθώς η διαδικασία καταχώρησης της εργασίας (από τον λογιστή) θα γίνει χειροκίνητα, με πλήθος διαφορετικών αρχείων.
  • Η αυτόνομη εφαρμογή δεν δέχεται καμία online ενημέρωση για προσλήψεις/αποχωρήσεις εργαζόμενων, ενώ δεν προκύπτει αυτοματοποιημένη ενημέρωση για τυχόν αλλαγές ωραρίων αυτών.
  • Τέλος, τονίζεται ότι, η αυτόνομη διαδικασία συλλογής σημάνσεων κάρτας πολύ σύντομα (εντός του 2025) δε θα μπορεί να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στην εφαρμογή μισθοδοσίας, κάτι το οποίο θα είναι άκρως απαραίτητο για τον ορθό έλεγχο της προσυμπληρωμένης Α.Π.Δ., που θα προκύπτει από το Υπουργείο Εργασίας.

Καλό σ/κ και καλή ξεκούραση σε όλους μας..

Θάνος Ι. Κουκουλίτσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου ( κτήριο πλατεία)
4ος όροφος, γραφείο Δ1
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣSocial links
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
(+30) - 694 4748793
(+30) - 694 8380239
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου (Κτήριο Πλατεία)
GET IN TOUCHΚοινωνικοί σύνδεσμοι
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Created by Pasteque.

Copyright by ΘΑΝΟΣ Ι.ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. All rights reserved.