Θάνος / Ζαχαρούλα Κουκουλίτσιου & Συνεργάτες Ι.Κ.Ε.

 

Επίδομα θέρμανσης: Κλιμακωτό ανάλογα με το καύσιμο και τα στοιχεία… της ΕΜΥ

Αγαπητοί συνεργάτες ,

Η νέα επιδοματική πολιτική που οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες για να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα, προβλέπει μείωση του επιδόματος θέρμανσης με πετρέλαιο και, αντίστοιχα, σημαντική αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης όσων νοικοκυριών θα στραφούν στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Το ποσό που θα εισπράξει φέτος ο κάθε δικαιούχος – εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα παραμείνουν ίδια – δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τον τόπο διαμονής του, αλλά και την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και από την πηγή ενέργειας. Το υψηλότερο ποσό θα αποδίδεται σε όσους χρησιμοποιούν την «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια. Η θέρμανση με ρεύμα επιδοτήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά.

Φέτος, θα γίνουν τρεις αλλαγές:

  • Πρώτον, η επιδότηση θα δοθεί σε χρήμα, με κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό και όχι υπό μορφή έκπτωσης στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Δεύτερον, η επιδότηση θα ισχύσει για όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και όχι μόνο για ένα τρίμηνο όπως ίσχυσε πέρυσι.
  • Τρίτον, το ποσό ανά νοικοκυριό θα είναι υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, το επίδομα για όσους χρησιμοποιήσαν ορυκτά καύσιμα ή ξύλα και pellet απορρόφησε δημοσιονομικό χώρο περίπου 215 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 40 εκατ. ευρώ χρειάστηκαν για το επίδομα του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κλίμακα επιδότησης

Η μείωση θα είναι μεγαλύτερη στο πετρέλαιο θέρμανσης, λίγο μικρότερη στο φυσικό αέριο, ακόμη μικρότερη στα ξύλα και στο pellet. Ουσιαστικά, δηλαδή, δημιουργείται μια κλίμακα επιδότησης ανάλογα με το καύσιμο.

Εκτιμάται ότι αυτός που θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό ρεύμα θα εισπράξει τουλάχιστον 25% υψηλότερο επίδομα σε σχέση με αυτόν που, αν και ζει στην ίδια γειτονιά, θα χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι συντελεστές με βάση την… ΕΜΥ

Εκτός από τη διαφοροποίηση του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με την πηγή ενέργειας, αλλάζει και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής. Το 60% του επιδόματος θα καταβάλλεται «μπροστά» ως προκαταβολή, με την πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών να γίνεται τον Δεκέμβριο. Η εξόφληση θα γίνει στο τέλος Απριλίου.

Ωστόσο, οι συντελεστές υπολογισμού του επιδόματος ανά περιοχή θα αναπροσαρμοστούν την άνοιξη με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ώστε το τελικό ύψος του επιδόματος να εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε κάθε περιοχή της χώρας κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου.

Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Τα όρια ετήσιου εισοδήματος δεν αναμένεται να αλλάξουν και συγκεκριμένα θα είναι:

Για τον άγαμο ανέρχονται σε 16.000 ευρώ
Για έγγαμους χωρίς τέκνα 24.000 ευρώ συνολικά
Για μονογονεϊκές οικογένειες το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ.
Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα ανέρχεται σε 200.000 ευρώ ενώ για τους έγγαμους το όριο θα είναι 300.000 ευρώ.

Θάνος Ι. Κουκουλίτσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου ( κτήριο πλατεία)
4ος όροφος, γραφείο Δ1
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣSocial links
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
(+30) - 694 4748793
(+30) - 694 8380239
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου (Κτήριο Πλατεία)
GET IN TOUCHΚοινωνικοί σύνδεσμοι
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Created by Pasteque.

Copyright by ΘΑΝΟΣ Ι.ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. All rights reserved.