Θάνος / Ζαχαρούλα Κουκουλίτσιου & Συνεργάτες Ι.Κ.Ε.

 

POS: Έως 29 Φεβρουαρίου θα μπορούν οι επιχειρήσεις να το συνδέσουν με το ταμειακό τους σύστημα

Αγαπητοί συνεργάτες ,

Όλες οι πληροφορίες από το υπουργείο οικονομικών δείχνουν ότι ,

με ομοβροντία αποφάσεων που θα εκδοθούν, θα προστίθενται ειδικές τεχνικές απαιτήσεις για τις συσκευές που θα εγκατασταθούν και θα λειτουργούν στην αγορά αλλα θα  Αλλάξει  και το χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης των POS με τα Ταμειακά Συστήματα και την ΑΑΔΕ έτσι ώστε από 01/03/2024 όλα τα POS να «συνεργάζονται» με την Εφορία.

Μέσα στις επόμενες 140 μέρες προβλέπεται να συμβούν τα εξής:

  1. Με απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, επιβάλλεται υποχρέωση στους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης να διασφαλίζουν τη διασύνδεση ταμείων, αποδείξεων και POS με την ΑΑΔΕ.

 Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, επιβάλλεται υποχρέωση στους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και Μέσων Πληρωμών (NSPs) να υποβάλουν Δήλωση ότι όλα ανεξαιρέτως τα μοντέλα POS που διαθέτουν συμμορφώνονται προς τις λειτουργικές προδιαγραφές της ΑΑΔΕ ή μπορούν να αναβαθμιστούν ώστε να τις καλύπτουν. Αλλιώς τα POS που θα διαθέτουν στην ελληνική αγορά, θα θεωρούνται παράνομα. Ανάλογα με τον τύπο κάθε συσκευής ή συστήματος, μέχρι μέσα Ιανουαρίου θα πρέπει όλα τα νόμιμα μοντέλα POS στην Ελλάδα να έχουν λάβει την σχετική πιστοποίηση.

  1. Στη συνέχεια, οι Πάροχοι των συσκευών και των υπηρεσιών πληρωμής, έχουν υποχρέωση να αναβαθμίσουν άμεσα τα POS των πελατών τους (των επιχειρήσεων δηλαδή) και να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ κάθε ημέρα για τις αναβαθμίσεις που πραγματοποίησαν την προηγούμενη ημέρα, ώστε να γνωρίζει η ΑΑΔΕ ποια POS υπάρχουν στην αγορά και δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις διασύνδεσης.

Στο τελευταίο βήμα, οι επιχειρήσεις ειδοποιούνται από την ΑΑΔΕ με email για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναβάθμισης από τους Παρόχους του συνόλου των POS που διαθέτουν, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο Μητρώο POS.

Από την ειδοποίηση αυτή υποχρεούνται, εντός 30 ημερών, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό για ταμειακούς Φορολογικούς Μηχανισμούς (ΦΗΜ).

Στις επιχειρήσεις θα δοθεί εναλλακτικά και η εξής δυνατότητα: αντί της αναβάθμισης των υφιστάμενων POS τους, μπορούν να δηλώσουν στο Μητρώο POS, το αργότερο έως τις 15/1/2024, ότι προτίθενται να αντικαταστήσουν τα παλαιά με νέα, ήδη εναρμονισμένα με τις προδιαγραφές της ΑΑΔΕ.

 Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων με τα POS τους ή να έχουν αποκτήσει νέα συστήματα που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές το αργότερο μέχρι τις 29/2/2024.

Πρακτικά δηλαδή, από την 1η Μαρτίου, για όσα τερματικά ή ταμειακά συστήματα δεν έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα παραπάνω, θα θεωρούνται παράνομη η χρήση και λειτουργία τους.

Θάνος Ι. Κουκουλίτσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου ( κτήριο πλατεία)
4ος όροφος, γραφείο Δ1
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣSocial links
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
(+30) - 694 4748793
(+30) - 694 8380239
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου (Κτήριο Πλατεία)
GET IN TOUCHΚοινωνικοί σύνδεσμοι
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Created by Pasteque.

Copyright by ΘΑΝΟΣ Ι.ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. All rights reserved.