Αγαπητοί συνεργάτες ,
Θεωρώ ότι ήρθε πλέον η αρχή του τέλους ,
Για αυτούς τους Επιτήδειους , που στήνουν εικονικές εταιρείες σε άλλες χώρες- φορολογικούς παραδείσους για να παρουσιάζουν ψευδή έξοδα στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρουν τα έσοδά τους σε αυτές τις ψεύτικες εταιρείες για να φορολογούνται με το ευνοϊκό καθεστώςΣτο στόχαστρο έχουν μπει αυτή την περίοδο τριγωνικές συναλλαγές από επιχειρήσεις που φαίνεται ότι είναι εγκατεστημένες στην Κύπρο και στη Βουλγαρία, ενώ η πραγματική τους έδρα είναι στην Ελλάδα.
Η ΑΑΔΕ έχει ήδη βρει την άκρη του νήματος, που ξεκινάει από φοροτεχνικούς και δικηγορικά γραφεία.
Οι «εμπνευστές» έχουν δημιουργήσει ψεύτικες εταιρείες σε αυτές τις χώρες και προσελκύουν Ελληνες επιχειρηματίες για να εκμεταλλευτούν το «παραθυράκι» παρουσιάζοντάς τους ως δήθεν συνεταίρους. Πρακτικά, μια ελληνική επιχείρηση φαίνεται ότι έχει μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι εταιρείες-σφραγίδες που έχουν μόνο ΑΦΜ. Για παράδειγμα, στήνουν εικονικές εταιρείες σε κάποια από τις 42 χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως «φορολογικοί παράδεισοι» για να παρουσιάζουν ψευδή έξοδα στην Ελλάδα (και να μειώνουν τους φόρους), ενώ ταυτόχρονα μεταφέρουν τα έσοδά τους σε αυτές τις ψεύτικες εταιρείες για να φορολογούνται με το ευνοϊκό καθεστώς.
Οι προορισμοί αυτοί αποτελούν τον «απλό και εύκολο» τρόπο για να πληρώνει ένας Ελληνας επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας λιγότερους φόρους και να γλιτώνει τη φορολογική πίεση που υφίστανται τα εισοδήματά του.
Το κόλπο ήταν γνωστό, αλλά μέχρι πρότινος τα στελέχη της ΑΑΔΕ έπρεπε να ξοδεύουν αμέτρητες ώρες ανά περίπτωση για να εντοπίζουν και να επαληθεύουν τη φοροδιαφυγή. Τώρα, με το νέο «ρομποτάκι» και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί όλα γίνονται σε πραγματικό χρόνο και καθημερινά… βαράνε καμπανάκια στους υπολογιστές, φωτίζοντας περιπτώσεις που διαφορετικά θα έβρισκαν ίσως μόνο από τύχη οι ελεγκτές.
Η ΑΑΔΕ συνεχίζει τις έρευνες και μεταξύ των «ύποπτων» χωρών συγκαταλέγονται η Αλβανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Μολδαβία. Οι ελεγκτές θα βάλουν στο στόχαστρο όλα τα τιμολόγια δαπανών που προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες, αλλά και όλα τα παραστατικά διακίνησης προϊόντων και χρημάτων.