Αγαπητοί συνεργάτες ,
Μετα την ενημέρωση που σας έχω κάνει πριν από λίγες ημέρες (11/1/25) , αρκετοί ήταν οι ενδιαφερόμενοι που ζητούν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το «φορολογικό διαζύγιο» …
Αρχικά λοιπόν όσοι επιθυμούν να προβούν στη συγκεκριμένη ενέργεια , θα πρέπει να επισκεφτούν έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025 την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και μετά υποχρεούνται να ακολουθήσουν την εξής διαδρομή:
- Πολίτες
- Εισόδημα
- Γνωστοποίηση Χωριστής Δήλωσης.
Προσοχή: Οι υπόχρεοι για να εισέλθουν στην εν λόγω πλατφόρμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν είτε τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε από ειδικά για τον σκοπό αυτό, εξουσιοδοτημένο λογιστή -φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.
Διευκρινίζεται πως η υποβολή της δήλωσης γίνεται χωριστά μόνο εάν ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων το επιλέξει. Και σε αυτήν την περίπτωση η επιλογή είναι δεσμευτική και για τον έτερο σύζυγο.
Ωστόσο τα μέρη συμφώνου συμβίωσης (ΜΣΣ) δεν γνωστοποιούν την επιθυμία τους για την υποβολή χωριστών δηλώσεων φόρο εισοδήματος. Και αυτό επειδή για τα ΜΣΣ εκ του νόμου υπάρχει η δυνατότητα υποβολής κοινής δήλωσης ή χωριστών.
Ας καταγράψουμε λοιπόν τα θετικά κ τα αρνητικά μιας τέτοιας επιλογής :
Βασικό πλεονέκτημα των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων είναι ότι δεν μπλοκάρεται από την εφορία η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.
1) Τα επιδόματα
Δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από τους συζύγους. Αυτό γίνεται επειδή η φορολογική διοίκηση υπολογίζει σε αυτή την περίπτωση το οικογενειακό εισόδημα των φορολογουμένων που υποβάλουν φορολογικό διαζύγιο. Δηλαδή η χορήγηση των επιδομάτων γίνεται σύμφωνα με το οικογενειακό εισόδημα του φορολογουμένου και όχι με το ατομικό εισόδημα του κάθε συζύγου.
2) Η κύρια κατοικία
Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 και στους αντίστοιχους σχετικούς κωδικούς. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει:
- το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας,
- το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας
- και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα
Όταν όμως ένας εκ των δύο συζύγων δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης στην κύρια κατοικία, τότε αυτή στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. δηλώνεται στο Ε1 με συγκεκριμένο τρόπο. Αναλυτικά:
- Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης θα πρέπει να συμπληρώσει στον πίνακα 6 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο».
3) Τα τέκνα
Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο, καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.
Ενώ όσον αφορά στον τρόπο που πρέπει να δηλωθεί το εισόδημα του ανήλικου τέκνου επισημαίνεται πως αυτό που δεν φορολογείται στο όνομα του παιδιού, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
4) Τα τεκμήρια διαβίωσης
Στις χωριστές δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου
5) Οι αποδείξεις
Στις χωριστές δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.