Θάνος / Ζαχαρούλα Κουκουλίτσιου & Συνεργάτες Ι.Κ.Ε.

 

ΕΝΦΙΑ έρχεται σε λίγες ημέρες… όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Αγαπητοί συνεργάτες ,

Η ΑΑΔΕ έχει  στόχο να αναρτήσει τα «ραβασάκια» στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, στην ψηφιακή πύλη myAADE, την Κυριακή 31 Μαρτίου.

11 δόσεις για ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 11 μηνιαίες δόσεις του φόρου δεν αλλάζει και θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν το 2023, καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και τις ίδιες εκπτώσεις. Οσοι απέκτησαν κάποιο ακίνητο το 2023 λόγω αγοράς ή γονικής παροχής ή δωρεάς θα δουν το… ραβασάκι να έχει «φουσκώσει» λόγω μεταβολής στην περιουσιακή τους εικόνα.

Το ίδιο θα συμβεί και στους φορολογουμένους που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών.

Αντίθετα, οι φορολογούμενοι που πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να έχει «ξεφουσκώσει», ενώ πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως 50% ή ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Έκπτωση έως 10% θα έχουν για πρώτη φορά φέτος οι ιδιοκτήτες  κατοικιών οι οποίες το 2023 ήταν ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Ειδικότερα:

Με έκπτωση έως 100% θα φτάσει ο νέος ΕΝΦΙΑ σε:

  • Ιδιοκτήτες περίπου 305.000 ασφαλισμένων κατοικιών. Για τις κατοικίες, οι οποίες το 2023 ήταν ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος έως 10%.
  • Φορολογουμένους οι οποίοι το 2023 προχώρησαν στην πώληση κάποιου ακινήτου ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (ψιλή ή πλήρης κυριότητα) σε ακίνητα. Οσοι «ξεφορτώθηκαν» ακίνητα πέρυσι θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα είναι μειωμένος.
  • Πάνω από 1 εκατ. φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα ή πολυτέκνους. Το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμα και μηδενικό λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Επίσης απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές.

«Φουσκωμένος» θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για:

  • Φορολογουμένους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. ψιλή κυριότητα).
  • Φορολογουμένους οι οποίοι δήλωσαν αυξημένο εισόδημα το 2022 σε σχέση με το 2021. Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2023 (εισοδήματα 2022) και με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οσοι εμφάνισαν εισοδήματα μεγαλύτερα από τα ισχύοντα εισοδηματικά όρια θα χάσουν την έκπτωση και θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία τους. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Φορολογουμένους που τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.
  • Φορολογουμένους που είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους το 2023 αλλά η ασφάλεια δεν κάλυπτε τα ακίνητα και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα.

Θάνος Ι. Κουκουλίτσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου ( κτήριο πλατεία)
4ος όροφος, γραφείο Δ1
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣSocial links
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
(+30) - 694 4748793
(+30) - 694 8380239
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου (Κτήριο Πλατεία)
GET IN TOUCHΚοινωνικοί σύνδεσμοι
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Created by Pasteque.

Copyright by ΘΑΝΟΣ Ι.ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. All rights reserved.