Θάνος / Ζαχαρούλα Κουκουλίτσιου & Συνεργάτες Ι.Κ.Ε.

 

Διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού

ΣΥΝΕΧΙΖΩ τις οδηγίες με έμφαση στην άδεια ειδικού σκοπού διότι υπάρχει καταστρατήγηση του μέτρου τόσο από εργαζομένους , όσο κ από επιχειρήσεις :

Αποσαφηνίζεται,  πως η άδεια ειδικού σκοπού ,  χορηγείται πλέον σε κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Αναστολή λειτουργίας ή διά ζώσης εκπαίδευσης των σχετικών μονάδων (βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης & σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως ηλικίας)
2. Κατ’ οίκον περιορισμός έπειτα από επαφή του τέκνου με επιβεβαιωμένο κρούσμα στην εκπαιδευτική μονάδα

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις συστήνεται κατ’ αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή. Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή της, τότε, ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Επίσης, για εργαζόμενους που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Τέλος, αποσαφηνίζεται ότι εάν το παιδί και όχι ο γονέας, εξαιτίας άλλης επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού απαιτείται να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ ωστόσο η μονάδα δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της, τότε ο εργαζόμενος, με απόφαση του εργοδότη, δύναται να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία για το διάστημα αυτό, ενώ εάν αυτό δεν είναι εφικτό συστήνεται η εύλογη προσαρμογή του ωραρίου του εργαζόμενου για το επίμαχο διάστημα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες φροντίδας του παιδιού. Σαν έσχατη λύση συστήνεται να γίνεται αναλογική εφαρμογή της διάταξης για τον κατ’ οίκον περιορισμό των εργαζομένων, σύμφωνα με την οποία μετά τη λήξη του περιορισμού (εν προκειμένω του παιδιού και όχι του ιδίου), ο εργαζόμενος δύναται να αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες αποχής του, κατά μία ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Θάνος Ι. Κουκουλίτσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου ( κτήριο πλατεία)
4ος όροφος, γραφείο Δ1
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣSocial links
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
(+30) - 694 4748793
(+30) - 694 8380239
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου (Κτήριο Πλατεία)
GET IN TOUCHΚοινωνικοί σύνδεσμοι
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Created by Pasteque.

Copyright by ΘΑΝΟΣ Ι.ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. All rights reserved.