Θάνος / Ζαχαρούλα Κουκουλίτσιου & Συνεργάτες Ι.Κ.Ε.

 

Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει για 18άρηδες και φοιτητές

Αγαπητοί συνεργάτες ,

Η διαδικασία της φετινής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει με τους περισσότερους κωδικούς προσυμπληρωμένους, ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα για τους «πρωτάρηδες», δηλαδή τους φορολογούμενους με προστατευόμενα τέκνα, που μόλις συμπλήρωσαν τα 18 τους χρόνια.

Τι ισχύει για τους 18αρήδες.

υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα και έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Η υποβολή της δήλωσης θα γίνεται ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και εφόσον αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Υπάρχει όμως και η άλλη ανάγνωση που αναφέρει πως δεν είναι υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο που δεν αποκτά ούτε πραγματικό ούτε τεκμαρτό εισόδημα. Ωστόσο, αν τελικά υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό πραγματικό είτε τεκμαρτό εισόδημα, τότε δεν υπολογίζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη των 3.000 ευρώ, καθώς αυτή υπολογίζεται μόνο εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Να σημειωθεί πως στην περίπτωση που το εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο υποβάλει δήλωση στην οποία προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα δεν θα χρεωθεί σαν τεκμήριο, καθώς το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, δηλαδή μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό μπορεί να γίνει όταν αποδειχθεί ότι μένει στη ίδια οικία με συγγενείς πρώτου βαθμού που συμβάλλουν στις δαπάνες διαβίωσής του ή εφόσον υπηρετεί τις στρατιωτική θητεία του ή εφόσον είναι άνεργος και δικαιούται βοήθημα ανεργίας.

Τι ισχύει για τους φοιτητές

Υπάρχει μια ειδική περίπτωση κατά την οποία όσοι είναι άνω των 18, δεν ζουν με τους γονείς τους, αλλά σπουδάζουν σε διαφορετικό τόπο από αυτόν που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς τους. Αν εργάζονται και έχουν δικό τους μισθό, τότε υποβάλλουν κανονικά τη δική τους φορολογική δήλωση.

Αν όμως δεν έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που τους καθιστά υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, τότε η κατοικία στην οποία διαμένουν εκεί που σπουδάζουν, δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τους γονείς, που είναι υπόχρεοι να περιλάβει τα εισοδήματα του εξαρτώμενου μέλους τους στις δικές τους δηλώσεις.

Καλό σ/κ…

Θάνος Ι. Κουκουλίτσιος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου ( κτήριο πλατεία)
4ος όροφος, γραφείο Δ1
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣSocial links
ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΕπικοινωνία
υποστήριξη καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας
(09:00 μέχρι και αργά το βράδυ).
(+30) - 694 4748793
(+30) - 694 8380239
Πού θα μας βρείτεΔιεύθυνση
Παπαναστασίου & Κύπρου (Κτήριο Πλατεία)
GET IN TOUCHΚοινωνικοί σύνδεσμοι
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.

Copyright by ΘΑΝΟΣ / ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. Created by Pasteque.

Copyright by ΘΑΝΟΣ Ι.ΚΟΥΚΟΥΛΙΤΣΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ. All rights reserved.